Tříkřížový vrch

Tříkřížový vrch

Tři kříže, tři panny a jeden rytíř

ZeměČeská Republika
OblastÚstecký kraj
ObecVelké Žernoseky

Vrch Kalvarie, též zvaný Tříkřížový vrch se nachází 239 metrů nad mořem a na jeho vrcholu jak již název napovídá stojí 3 kříže, které tam jsou již od začátku novověku tedy někdy od 16. století. Ke křížům se také váže několik různých pověstí. Ta nejznámější je o třech pannách, které milovaly jednoho rytíře, ty se zde svázaly copy k sobě a spáchali nežití skokem ze skály.

Ještě dříve bylo v okolí obrovské hradiště, které zde bylo již před 3mi tisíci lety. Celé toto území se začalo formovat mnohem dříve a to přibližně před 2mi miliony let kdy se zde řeka začala zakousávat do skály.

Vrch se nachází na území Porta Bohemica, tedy brána Čech, která symbolizuje vstup do české země a rovinatého území.

Od roku 1993 je zde přírodní rezervace o rozloze 8,71 ha, která je součástí Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Naše cesta

Naše cesta začala v obci Velké Žernoseky, kde jsem nechal zaparkované auto u hlavní ulice. Tato obec leží na pravém břehu řeky Labe, najdete tu přístav a také zde v sezoně jezdí přívoz. Odtud nás čekala necelé 2 kilometry dlouhá cesta kolem Labe směrem na Ústí nad Labem a na jejímž konci nás čekalo přibližně 100 metrové převýšení po lesní cestě, která je určená pouze pro pěší. Není to však jediná cesta, která sem vede a můžete také zvolit cestu, která je přibližně o kilometr delší, ale za to má průběžné stoupání.

Videa z této oblasti