Ceviche

Ceviche

Ceviche

Ceviche je osvěžující pokrm pocházející z Latinské Ameriky, zejména z Peru. Jedná se o syrové rybí nebo mořské plody, které jsou marinované v citrusovém dresingu, často obsahujícím citronovou šťávu nebo limetkovou šťávu, spolu s různými kořením a zeleninou. Tradičně se ceviche podává jako studený předkrm nebo lehké jídlo.

Základními ingrediencemi ceviche jsou obvykle čerstvé ryby nebo mořské plody, jako jsou krevety, chobotnice, mušle nebo okoun. Ryby jsou nakrájeny na malé kousky a následně smíchány s citronovou nebo limetkovou šťávou. Kyselost citrusů pomáhá "konzervovat" rybu tím, že denaturuje bílkoviny v mase, což je proces podobný tomu, jaký probíhá při vaření. Tímto způsobem se ryba zdá být "kvašená" nebo "vařená" bez tepla.

Kromě citrusové šťávy může být do ceviche přidána také cibule, rajčata, avokádo, koriandr, chilli, a sol. Tato směs se nechá nějakou dobu odpočinout, aby ingredience mohly spolu dobře prolínat a aby ryba absorbovala chuť citrusů a koření. Nakonec je ceviche podáváno studené, často s plátky pečeného sladkého bramboru nebo nachos.

Ceviche je oblíbenou pochoutkou v Latinské Americe a jeho variace lze najít v různých regionech. Každá kultura má své vlastní specifické přísady a způsob přípravy.

Jídlo Ceviche se jí v techto státech

Peru

Peru