Obrázek Fërgesë

Fërgesë

Fërgesë

Fërgesë je tradiční albánské jídlo, které je známé pro svou výraznou chuť a jednoduchost přípravy. Tato lahodná pochoutka spojuje pikantní směs masa s hořkou paprikou a měkkým sýrem, vytvářející nezapomenutelnou kombinaci chutí.

Pro přípravu Fërgesë se často používá hovězí nebo skopové maso, které se krájí na menší kousky a smaží se na pánvi s cibulí. Když je maso dobře propečené, přidává se hořká paprika a rajčatová omáčka, což dodává jídlu bohatou a aromatickou chuť.

Specifickým prvkem tohoto jídla je také sýr. Fërgesë se často peče v troubě a podává se s capurim, což je tradiční albánský chléb. Tato kombinace vytváří skvostný pokrm, který odráží bohatou kulturní tradici Albánie.

Historie Fërgesë sahá do hlubokých kořenů albánské kuchyně, ačkoliv konkrétní původ není vždy jasný. Přesto je to jedno z oblíbených jídel v albánských rodinách a často se podává při rodinných oslavách a slavnostních událostech.

Ingredience

  • 500gČervené paprika (případně i zelená)
  • 200gRajčate
  • 2kscibule
  • 300gSýr feta (tradičně ovčí či kozí sýr)
  • 3lžíceOlivový olej
  • 1lžičkaSladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • Chilli

Recept

  • 1Nakrájíme zeleninuNakrájíme si na kostičky veškerou zeleninu (zvlášť).
  • 2Na panvi si rozehřejeme olivový olej Na panvi si rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli a papriku a chvíli posmažíme dokud paprika nebude měkká a opečená
  • 3Přidáme rajčataNa pánev kde máme cibuli a papriku přidáme nakrájená rajčata se solí a pepřem (případně chilli) a necháme chvíli podusit než změknou rajčata.
  • 4Přidáme sýr fetaNa pánev přidáme rozdrolení sýr feta, sladkou papriku a budeme celou směs míchat, dokud se nepropojí.
  • 5Můžeme nechat zapéct v trouběNásledně můžeme směs dát na 15 minut při 200 stupních do trouby.
  • 6ServírujemePodáváme s pečením masem a nebo jen tak s chlebem

Jídlo Fërgesë se jí v těchto státech