Tavë Kosi

Tavë Kosi

Tavë Kosi

Tavë Kosi je tradiční albánské jídlo, které se skládá z jehněčího masa, rýže a jogurtu. Toto lahodné jídlo má kořeny v osmanské kuchyni a stalo se oblíbeným pokrmem po celém Balkáně.

Při přípravě Tavë Kosi je jehněčí maso smícháno s rýží a bylinkami, a poté zalito směsí jogurtu a vajec. Jídlo se peče v troubě, dokud nezíská krásnou zlatohnědou kůrku. Charakteristická chutě a vůně Tavë Kosi jsou nezapomenutelné, a proto je oblíbené v albánských rodinách i při slavnostních událostech.

Historie Tavë Kosi sahá až do doby osmanské nadvlády, kdy bylo jídlo představeno v palácích a později se rozšířilo do domácností. Dodnes zůstává symbolickým pokrmem spojujícím tradici a chuťovou rozmanitost albánské kuchyně.

Jídlo Tavë Kosi se jí v techto státech

Albánie

Albánie